Wie is er nog niet social

Nieuwsbrief februari 2016
Het aantal gebruikers van sociale media in Nederland is afgelopen jaar weer toegenomen. Niet verwonderlijk als je een beetje de ontwikkelingen volgt. Maar als negen op de tien Nederlanders actief is op sociale media, is dat best veel. Dat WhatsApp het grootste platform is geworden, is opmerkelijk te noemen. Helemaal vergelijkbaar met Facebook of Pinterest is dit sociale medium natuurlijk niet; het gebruik ervan is groot, maar de mogelijkheden voor delen en engagement is veel lager. Desalniettemin heeft WhatsApp 9,8 miljoen gebruikers en maken er 7 miljoen mensen dagelijks gebruik van. Bij Facebook is dat respectievelijk 9,6 en 6,8 miljoen. Facebook volgt maar op kleine afstand.

Facebook groeit nog steeds
Het gebruik van Facebook groeit nog altijd. Ten opzichte van vorig jaar zin er zo’n 200.000 mensen bijgekomen en dat zijn vooral ouderen; 60 plussers, want zij willen toch wel weten wat hun kleinkinderen de hele dag uitspoken. Daarom haakt die laatste groep ook af en stappen over op platformen als SnapChat en Insta.

Twitter, dalend in gebruik
Het gebruik van Twitter is in 2016 opnieuw afgenomen. Dankzij een toename onder ouderen is de daling echter minder groot dan in 2015. Dit jaar nam het af van 2,8 naar 2,6 miljoen Nederlanders. Het aantal dagelijkse actieve twitteraars daalde van 1 miljoen in 2015 naar 864.000 in 2016. Hiermee heeft Instagram Twitter ingehaald.
Een beetje LinkedIn moe?
Dit zakelijke netwerk groeide afgelopen jaar naar 4,2 miljoen gebruikers, maar het dagelijks gebruik neemt af. Met steeds meer connecties wordt je ook  selectiever met wat je volgt. Zelf zie ik soms de bomen door het bos niet meer en het zou me niet verbazen men daarom afhaakt. De groei was dan 10% meer dan 2015, het aantal dagelijkse gebruikers daalde van 0,4 naar 0,3 miljoen.


Instagram en Snapchat : echte jongerenplatformen
De groei van Instagram zet in 2016 door. Bijna 60% van de 15-19 jarigen hebben een Instagram account. Zo’n 2,1 miljoen Nederlanders gebruiken het platform en dat is 300.000 meer dan begin 2015. Dat het profiel jong is, blijkt wel uit onderstaande grafiek:

 


Ook Pinterest is in 2016 sterk gegroeid ten opzichte van 2015. Al 2 miljoen mensen hebben een account, een groei van 25% meer. Gebruikers zijn niet te vergelijken met die van Insta of Snapchat. Het is voor volwassenen, met steeds meer gebruik door 40+:
 Meer dan de helft van de jongeren gebruikt Snapchat. Gewoon omdat leuk is en je er totaal andere dingen mee kan dan Instagram. Dat maakt Snapchat populair en zorgt er voor dat al 1 miljoen mensen,  m.n. jongeren een account heeft, een groei van zo’n 20% t.o.v. 2016