Wat hebben online en print gemeen?

Huis-aan-huis uitgevers en adverteerders die folders inzetten, kennen het fenomeen al decennia lang. Ad-Blockers. Zo’n 17% van de Nederlandse huishoudens heeft zo’n sticker. En met zo’n sticker op de brievenbus, kom je niet onder de aandacht van de bewoners.

Maar online media zijn nu ook geïnfecteerd door Ad-blockers, met programmaatjes of met de nieuwe iOs-versie. 15% van de Nederlanders heeft zoiets  inmiddels op zijn desktop. Adformatie meldde laatst dat het aantal jongeren met een Ad-blocker op  mobiel op een veelvoud ligt, nl, 35%. Het groeit ongetwijfeld nog even door. En omdat advertenties niet meer door komen,  leidt tot de nodige discussie. Op TV bij DWDD, in de vakmedia door uitgevers en mediabureaus. Hoe omzeil je dit? Betere reclame en dosering zijn toverwoorden. 
Omdat de discussie zo over online gaat, wil ik graag een lans breken voor folders. Want op het Doordrop Media congres vorige week presenteerde  Mike Colling (MC&C Media) een onderzoek over de effectiviteit van folders. Misschien wel het meest zwarte mediaschaap van Nederland. Onderschat, maar bijzonder effectief, denk ik. Want waarom krijg ik (en ik heb inderdaad geen sticker) elke week meer dan 30 folders thuis  op de deurmat? Dat doe je niet zomaar. Foldering werkt. 
Dat bleek ook uit het onderzoek van MC &C-Media. In ‘t kort gezegd komt het erop neer dat huisaanhuismedia juist om aandacht van de consument vraagt, ook al zijn zij nog zo druk met TV kijken, spelletjes en online surfen. Dit werkt nog een keer beter als je zorg voor herkenning van het merk en boodschap. Consumenten begrijpen dat heel goed. En in combinatie met andere media, zoals TV, werkt het huisaanhuis nog veel beter. Maar om dit te realiseren, moet je er wel consistent mee omgaan. Maand na maand, jaar na jaar. Het onderzoek gaf ook aan dat huis-aan-huis wel meer blijkt te kosten dan bijvoorbeeld TV, maar dat geldt ook voor de opbrengsten. Dus beoordeel goed op welke KPI’s folders goed werken en optimaliseer in volume, timing en/of distributie. Hetzelfde geldt voor andere media, zoals TV. Er wordt te vaak te veel geïnvesteerd. En dat is zonde, want met dat budget kan je beter op (andere) KPI’s sturen. Wie wil dat niet?